All Categories
EN

BLOG

Home > 

Nieuw-Zeeland verbiedt als eerste land wegwerpverpakkingen in supermarkten

August 22,2023

Van klanten in Nieuw-Zeeland wordt al verwacht dat ze hun eigen boodschappentassen meenemen naar supermarkten. Nu worden ze ook gevraagd om hun eigen herbruikbare tassen voor fruit en groenten mee te nemen. Nieuw-Zeeland wordt beschouwd als het eerste land ter wereld dat tasjes voor eenmalig gebruik in supermarkten verbiedt.

Plastic voor eenmalig gebruik kan een groot aantal problemen veroorzaken, zoals het verstoppen van regenwaterafvoeren, het vervuilen van landschappen en het doden van wilde dieren. De Nieuw-Zeelandse minister van Milieu James Palmer verwacht dat het nieuwe verbod elk jaar 150 miljoen plastic tassen uit de roulatie zal halen.

In 2019 mogen winkels in Nieuw-Zeeland geen plastic boodschappentassen voor eenmalig gebruik meer verstrekken. Deze maatregel gaat een stap verder in het terugdringen van afval door recyclebaar, biologisch afbreekbaar  of plantaardig plastic te verbieden.

In plaats daarvan worden klanten aangemoedigd om tassen van gaas, papier of canvas mee te nemen om hun producten in te bewaren.

Landen over de hele wereld stappen langzaam af van plastic tasjes voor eenmalig gebruik - ze vragen een vergoeding voor het gebruik ervan of verbieden ze in winkels.

Via de Milieuvergadering van de Verenigde Naties werken vertegenwoordigers van 175 landen tot eind 2024 aan een internationaal plan om een einde te maken aan de plasticvervuiling.

Vanaf 2021 hadden acht Amerikaanse staten - Californië, Connecticut, Delaware, Hawaï, Maine, New York, Oregon en Vermont - wetten aangenomen die winkels verbieden om plastic boodschappentassen voor eenmalig gebruik te verstrekken.

Het verbod op plastic tasjes is niet de enige nieuwe plasticrestrictie die van kracht wordt in Nieuw-Zeeland. Het land heeft ook de productie, verkoop en distributie van borden, kommen en bestek voor eenmalig gebruik verboden, en winkels mogen alleen nog plastic rietjes voor eenmalig gebruik aanbieden aan mensen met een handicap of gezondheidsbehoeften.

2

source: 

https://www.npr.org/2023/07/03/1185758479/new-zealand-single-use-plastic-produce-bag-ban-grocery-stores